În analiza matematică, inegalitatea lui Minkowski reprezintă o generalizare a inegalității triunghiului și sugerează faptul că spațiile Lp sunt spații vectoriale normate.
Poartă numele matematicianului Hermann Minkowski.
Propoziție.
Fie
și
Atunci:
| | |
dacă
sau:
![{\displaystyle }](https://wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/df4dcd61276328f7c7ec5bdc399b6e11114a2c68)
| | |
dacă
și
1)
Fie
Cazul când
sau
fiind evident, se presupune
și
Rezultă:
| | |
Însumând după
și folosind inegalitatea lui Hölder pentru
se obține succesiv:
![{\displaystyle \sum _{i=1}^{n}|a_{i}+b_{i}|^{p}\leq \sum _{i=1}^{n}|a_{i}||a_{i}+b_{i}|^{p-1}+\sum _{i=1}^{n}|b_{i}|\cdot |a_{i}+b_{i}|^{p-1}\leq }](https://wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/c26b8dba56d7aa7b7af7d2b8c2a986daadd38dca)
![{\displaystyle \leq \left(\sum _{i=1}^{p}|a_{i}|^{p}\right)^{1/p}\cdot \left(\sum _{i=1}^{n}|a_{i}+b_{i}|^{(p-1)q}\right)^{1/q}+\left(\sum _{i=1}^{n}|b_{i}|^{p}\right)^{1/p}\cdot \left(\sum _{i=1}^{n}|a_{i}+b_{i}|^{(p-1)q}\right)^{1/q}.}](https://wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/505b3185937e4c50e62105f06e5475fe6a584023)
Se simplifică prin
și se ține seama că
de unde rezultă:
| | |
Înlocuind
prin
se obține egalitatea de demonstrat.
2)
Fie
Deoarece
inegalitatea (3) devine egalitate și raționamentul se continuă în mod similar.
![{\displaystyle {\sqrt {\sum _{i=1}^{n}(a_{i}+b_{i})^{2}}}\leq {\sqrt {\sum _{i=1}^{n}a_{i}^{2}}}+{\sqrt {\sum _{i=1}^{n}b_{i}^{2}}},\!}](https://wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/5e8d21209eab5e99cabbb3e78252f07bd07396b0)
unde